maanantai 3. marraskuuta 2014

Hiivaleipää

Herkuton marraskuu on meneillään mutta leipomisesta en ajatellut luopua. Luultavasti kuitenkin tämän kuun aikana tulee leivottua enemmän jotain muuta kuin makeita herkkuja. Oivallinen tilaisuus siis tutustua siihen leivonnan osa-alueeseen, johon en juurikaan ole ehtinyt vielä perehtymään, eli leipiin. Sämpylöitä on kyllä tullut tehtyä aika usein, mutta varsinaisia leipiä sitten taas ei.

Aloitin tämän opettelun tänään ihan perus hiivaleivällä, joka on todella nopea ja helppo tehdä. Miksi, voi miksi siis en ole tehnyt näitä aiemmin ja useammin! Kuvitteleppa itse: tuoretta, lämmintä leipää aamu- tai iltapalapöydässä. Vähällä vaivalla, eikä maksakaan juuri mitään! 


Ja hyväähän tästä tuli. Sellaista kuin haluan hiivaleivän olevankin. Rapea kuori, ja maku joka ei vaadi juuri muita lisukkeita kuin voita.

Tässäpä ohje:

5dl vettä
50g hiivaa
0,5 rkl suolaa
50g voita
n. 15dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, lisää hiiva, suola ja siirappi sekä jauhoja. Jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa lisää voi. Alusta taikina kunnolla ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi leipää, ja anna niiden kohota kaksinkertaiseksi. Pistele haarukalla ja paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 30min.

Tuleeko sinun leivottua usein leipää? Entä mikä on suosikki leipäreseptisi? Otan mielelläni vinkkejä vastaan.

12 kommenttia:

  1. Minä teen aikaslailla samalla reseptillä (+kaurahiutaleita), mutta vuokiin useimmiten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voitko kuvitella, ettei mulla ole ainuttakaan pitkulaa/sopivaa leipävuokaa. Täytyy huomenna töistä ostaa!

      Poista
  2. Ihanan näköistä hiivaleipää! Mun äiti leipoi juuri tälläistä <3

    Kiva, uusi ilmekin blogillasi! Tykkään.

    VastaaPoista
  3. Täytyypä kokeilla tätä itsekin, kiitos ohjeesta :D Löysin tällasen pataleivän ohjeen ( http://www.kotivinkki.fi/leivonta/paras-pataleipa ) tässä joku aika sitten ja ajattelin kokeilla sitäkin. Kuulostaa herkulliselta ja helpolta, mutta aikaavievähän tuo ohje on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuohon ohjeeseen törmäsin minäkin ja kiinnostaa kovasti kokeilla. Täytyy vain odottaa vapaapäivää, koska muuten tuon leipominen ei onnistu töiden suhteen.

      Poista
  4. Ei koskaan! Mutta nyt niiden 'kammokeksien' jälkeen tuli olo, että ehkä voisinkin. Ne meinaan maistuivat ihan hyvältä vaikka ulkonäkö ei ihan priimaa ollutkaan :D Joten kai mä nyt yhden sämpylän, eiku leivän, pyöräytän :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyöräytähän ihmeessä, oli niin helppo ja nopsa tehdä :)

      Poista
  5. Pataleipä on niin helppo ja kätevä tämmöselle joka inhoo taikinan vaivaamista. Eikä se kohotusaikakaan tunneista ole kiinni. Meillä tykkäs kaikki mutta kukapa ei tykkäis tuoreesta leivästä? Joo ja se ikean valmis jauhosekoitus on kans namia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäpäs testoon. Mullakaan ei kädet tykkää vaivaamisesta, onneks sain sen vekottimen.

      Poista
  6. Oli pakko itsekin alkaa leipomaan! Vuokaleipiä teen sillointällöin ja tietysti sämpylöitä, mutta vaihtelu on kivaa :) Sulle olis muuten haaste mun blogissa, käys kurkkaamassa! :)

    VastaaPoista

Kiitos, ilahdun kommenteista :)