sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Imelletty perunalaatikko ja muutama muu joulujuttu

Tänään sain töiden jälkeen tehtyä imelletyn perunalaatikon joka on joululaatikoista suuritöisin mutta ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen.  Perunalaatikko on meidän perheessä kaikkien lemppari joten se loppuu aina kesken. Tänä vuonna valmistin sitä 6 tuollaista 1.5 litran vuokallista mutta ne pitää jättää vähän vajaaksi koska laatikko kiehuu uunissa kypsyessään. Viime jouluna kirjoittamani ohjeen voi katsoa täältä. Näköjään olen silloinkin käyttänyt 4 kiloa perunoita joista on tullut tuo 6 vuokallista. Eli täytyy ensi viikolla vielä valmistaa pari vuokallista lisää ettei pääse taas loppumaan kesken.

Kuva ei taaskaan imartele.


Tänään myös lisäiltiin kuuseen koristeita. Vähemmän on enemmän -mottoni ei nyt tässä asiassa ihan ehkä toimi. Kuusen alaoksat ovat kyllä sattuneesta syystä tyhjät koristeista.


Tänään olen ehtinyt myös miettiä vähän lisää joulun kattausta. Ostin työpaikalta mustan kaitaliinan jonka keskellä on hopealankaa koristeena. Ikeasta ostin lautasliinat ja kaapista löytyy ennestään Ikean hopean värisiä kynttilänjalkoja. Jotain näiden ympärille pitäisi kehitellä. Enimmäkseen musta-valko-harmaata tietysti. Vähän hopeaa muttei kuitenkaan liikaa kimallusta. Lautasina mustat Teemat.Joulun menu on meillä joka vuosi aika samanlainen ja perinteinen. Oikeastaan ainut muuttuja siinä on jälkiruoka joka on vaihdellut rahkasta pullaan, ja tänä vuonna jälkiruuaksi on kahta eri kakkua.

-Lanttulaatikko
-Porkkanalaatikko
-Perunalaatikko
-Karjalanpaisti
-Keitetyt perunat
-Keitetyt herneet ja porkkanat
-Kinkku
-Lohta eri muodoissa

-Rosolli
-Italiansalaatti
-Sienisalaatti 
Rosolli ostetaan valmiina, muut salaatit tehdään itse.

Pitkän pohdinnan jälkeen jäkiruuaksi päätyi kaksi kakkua:

-Polkka- juustokakku
-Suklaakakku joko rommirusina- tai luumu-kanelitäytteellä.

Jälkimmäisen ajattelin kuorruttaa sokerimassalla ja koristella sokerimassasta tehdyillä lumihiutaleilla. Teen kakuista pieniä koska ruuan jälkeen ei hirveästi jaksa makeaa enää syödä.

Mitä teidän joulupöydästä löytyy? 

4 kommenttia:

Kiitos, ilahdun kommenteista :)