maanantai 16. joulukuuta 2013

Imelletty perunalaatikko (ohje)

Viimeisimpänä ja työläimpänä mutta myös ehdottomasti parhaana jouluruokana valmistui eilen imelletty perunalaatikko.


Kuvassa näkyvä annos on tehty neljästä kilosta perunaa.

1 kilo jauhoisia perunoita. Minä tein rosamundasta.
0.5dl vehnäjauhoja
1.5 tl suolaa
n. 0.5 litraa maitoa
50g voisulaa
Tarvittaessa siirappia
(Eikä missään nimessä mitään muskottipähkinää tai kardemummaa joita joissain resepteissä on. Makuasia tämä toki on.)

Me aloitetaan perunalaatikon teko aina leivinuunin lämmityksellä. Koska hyvä imeltymislämpötila on n. 50-60 astetta (imeltyminen lakkaa 80 asteessa). Sitten keitetään perunat kuorineen ja kuoritaan keitetyt perunat kuumana. Huom, keitinveteen ei saa lisätä suolaa! Kuoritut perunat laitetaan takaisin kattilaan tai isoon kulhoon ja muussataan nuijalla tms. Joukkoon painellaan vehnäjauhot, peitetään astia kannella tai liinalla ja viedään imeltymään n. 4 tunniksi. Itse laitan penkit lämmintä uunin kylkeä vasten ja kattilat penkille ja liina päälle.



Käy sekoittamassa perunamössöä muutaman kerran imeltymisen aikana.Tarkista maku. Jos laatikko ei tuossa ajassa ole riittävän imelää, lisää loraus siirappia. Minä lisään lähes aina vähän. Lisää joukkoon myös sulatettu voi, suola ja maito. Vatkaa sähkövatkaimella melko tasaiseksi. Laatikon kuuluu jäädä aika löysäksi. Lado laatikko voideltuihin vuokiin, mielellään korkeareunaisiin. Jätä vuokat n. 1/3 vajaaksi sillä laatikko kiehuu uunissa. Paista tai pakasta 150 asteessa n. 2-3 tuntia. Perunalaatikolle ei käy mitään vaikka sen pakastaa. Se ei siis muutu rakeiseksi tms. Minä teen tämänkin joka vuosi ennakkoon ja pakastan raakana ja paistan vasta aattona.

2 kommenttia:

  1. Muuten ohje kuulostaa tutulta, mut toi imeltymislämpötila täytyy pistää korvantaakse.
    Piia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siks mä laitan uunin kupeeseen penkille kattilat kun ei meillä uuni oikein lämpene päältä kunnolla vaikka sen lämmittäis 250 asteeseen.

      Poista

Kiitos, ilahdun kommenteista :)