perjantai 17. lokakuuta 2014

Sotkusta ja siivouksesta

Kahviaika -blogissa oli juttua aiheesta joka minullakin, niinkuin varmaan monella muullakin äidillä käy mielessä aika usein. Sotkujen siivoamiseen käytetystä ajasta ja siitä, onko siisti koti merkki hukkaan heitetystä ajasta.


Minäkin kyllä rakastan siistiä kotia. Kukapa ei. Jos pitäisi jotekin määritellä, kuinka siistiä meillä yleensä on, niin sanoisin ehkä että meillä on enimmäkseen melko siistiä. Tiedän koteja jotka ovat usein paljon sotkuisampia kuin meidän, ja tiedän koteja jotka ovat lähes aina siistimpiä kuin meillä. Me ollaan siinä välimaastossa.

Keittiöön pääsee melkein joka päivä jonkin asteinen sotku koska minä olen ainut joka siellä touhutessaan osaa HETI siivota jälkensä, ja se myöskin siivotaan joka päivä. Jos ei, niin sitten olen kipeä. Sama pätee olohuoneeseen. Lelut kyllä kerätään sieltä joka ilta koreihin tuohon olohuoneen nurkkaan. Siistiltähän se ei näytä mutta parempi nurkassa kuin levällään lattialla. Sitten kun Matilda siirtyy Viian huoneeseen, häviävät nämä olohuoneen lelukorit.


Aika monena iltana tekisi mieli lykätä keittiön siivousta seuraavan päivään, mutta tunnen jo itseni niin hyvin että olen kyllä oppinut siivoamaan keittiön iltaisin. Mikään ei saa huonommalle tuulelle kuin palaaminen työpäivän ja kauppareissun jälkeen sotkuiseen keittiöön laittamaan ruokaa. Ei kiitos. 


Ihan oma lukunsa ovat sitten nämä rojukasat. Tulee jotenkin todella lohdullinen olo kun bongaa jonkun muunkin kotoa tällaisen ryönäkasan. Näissä kasoissahan asuu kaikkea nenäliinoista latureihin. Meillä niillä on tapana kertyä tuohon mikron päälle. Mikron päällisen rojukasan selvitin muutama viikko sitten, ja se on toistaiseksi pysynyt ojennuksessa. Jes!


Kun oppii raivailemaan kulkiessaan, niin silläkin saa jo aika hyvin pidettyä kotia siistinä. Ajatelkaa, miten siistiä meillä olisi, jos perheen loputkin viisi jäsentä tekisivät niin ;) 


Kyllähän tämä ainainen siivoilu (sitä se tuntuu useinkin olevan) aika usein näin kauniisti ilmaistuna ketuttaa, mutta vielä enemmän minua ainakin ketuttaa liika sotku. Lähdenkin tästä hinnoittelemaan kirppistavaroita, niin onpahan ensi viikolla kotona vähemmän tavaraa jota levittää. Tavaroiden karsiminen  onkin luultavasti paras keino ainakin lastenhuoneiden kaaosten hallintaan.

Loppuun muutama muu vinkki kodin siistinä pitämiseen:

1. Älä päästä miestä ja lapsia enää kotiin.

3. Lakkaa siivoamasta. Odota, että joku muu tekee sen, mutta älä pitkästy odotellessa.

4. Sammuta valot (toimii vain pimeän aikaan).

5. Äärimmäinen hätäkeino:


12 kommenttia:

 1. Toi on niiiin totta! Keittiö on pakko siivota ennen nukkumaan menoa. Mulla menee seuraava aamu ja sen mukana ehkä koko päivä pilalle, jos joudun alottaa aamuni siinä "sotkussa" tai pahimmillaan siivoan raivopäissäni ennen aamukahvia ;)

  Meiltäkin löytyy tuo keittiön romukoppa. Kasa mikä kerää tosiaankin tavaraa laidasta laitaan, mutta ei siitä luopuakaan voi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo raivolla ennen aamukahvia -menetelmä on valitettavasti mullekin tuttu ja joskus huomasin vapaapäivänä että aamukahvi oli vielä klo 10 juomatta kun ei voinut sotkussa istua juomaan.

   Ei romukoppasista voi kokonaan luopua. Mihin kaikki romut sitten laitettaisiin :D

   Poista
 2. Mulla on nyt matot kolmatta yötä ulkona, sillä ei kerkiä pysymään niin kauaa siistinä että ne saisi lattialle takaisin.
  Minulla ainakin itselläni on parempi olla (ja paremmalla tuulella) kun on edes suht siistiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, kyllä sillä on suora yhteys äiti-ihmisten mielialaan.

   Poista
 3. Mä oon miettiny monesti peiliin katsoessa jotta ketä mä voin syyttää tästä välillä olevasta kaaoksesta :D mä oon varma että joku käy täällä syömässä ja sotkemassa sillä välin kub mä oon töissä ;) t.MH

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häviääkö sulta ruuatkin kaapista :P Jos sää syöt ja sotket unissas?

   Poista
 4. Moi Leena =) vasta löysin blogisi..
  Onneksi en ole ainut kenellä on tuo keittiö vimma, tai miehen sanojen mukaan ne (lue tiskit) on aina klo 22 mennessä kadonnu..kummallista
  Olen aina ollut sitä mieltä, että päivä alkaa kaaoksella jos aamulla on tiskit ympäriinsä, kun meinaa kahvia keitellä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, ja mukavaa että löysit tänne! Ja tosiaan, päivähän siinä on pilalla jos siivoiluhommiin heti joutuu.

   Poista
 5. Mistä tuo ihana tarra? Astianpesukoneessa on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikko oli ennen kirjapainossa töissä niin se teki sen työpaikalla. Voit teetättää oman mieluisen jossain painossa/mainospaikassa jossa on tarratulostin.

   Poista
 6. Voihan kasa! Ne on mullakin suurin syy, ettei kotona voi kuvata joka suuntaan. Tai voi, mutta kameran linssi särkyy ja itkettää, kun näkee kuvat... ;) Muakin lohduttaa, että ihan samojen asioiden (ne leikkikalut olohuoneessa!) kanssa painii niin moni, olipa sitä perusluonteeltaan vähän siistimpi tai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasoja on aina ollut ja tulee aina olemaan. Ehkä niitä voi jollain kauniilla koreilla/pussukoilla koittaa pitää vähän siedettävämpänä mutta silti ne on aina niitä kasoja. Onneksi niitä tosiaan on lähes joka kodissa vähintään se yksi.

   Poista

Kiitos, ilahdun kommenteista :)