lauantai 4. lokakuuta 2014

Atoopikkojen elämää

Meidän perheestä neljällä kuudesta on atooppinen iho ja tietysti sen mukanaan tuomat ongelmat. Toistaiseksi lapsistani vanhin oireilee hyvin vähäisesti, ja nuorin ei lainkaan. Kahdella keskimmäisellä sitten on ihottumia enemmänkin, ja heistä vanhemmalla äityvät kevättalvella aina ihan ongelmaksi saakka.


Minä itse olen kärsinyt ihottumista niin kauan kuin muistan. Huutanut naama punaisena x asennossa aina rasvauksen jälkeen. Lapsena todella vihasin sitä rasvaamista. Nuoruusiässä eniten piinasi ihottuma silmien ympärillä ja lopulta jouduin luopumaan silmälasien käytöstä. Yksityinen ihotautilääkäri totesi ihoni oireilevan jopa siitä ettei ilma kiertänyt riittävästi ihon ja linssin välissä. Onneksi näköni ei ole kovin huono.

Yhdeksi ihottumiani pahiten lietsovaksi tekijäksi olen havainnut stressin. Kun painelin vanhimman lapseni vauva-aikana taas kerran ihotautilääkärille, kysyi hän minulta että onko meillä vauva ja missä vauva nukkuu yöllä. No vieressähän se nukkui. Tai no, nukkui jos sai pitää tissin suussaan. Heräsi heti jos liikahdinkin. Olin päästä kirjaimellisesti varpaisiin saakka haavaisella ihottumalla ja mietin mitä helvettiä se vauvan nukkuminenkin tähän oikein liittyy. Lääkäri määräsi, että vauva siirretään omaan sänkyyn nukkumaan ja imetys lopetetaan. Ja sillä se ihottuma sitten lähtikin.

Sen jälkeen mitään mullistavia iho-ongelmia ei olekaan ilmennyt. No, ainahan niitä oikeastaan vähän on, mutta tämänkin ihon kanssa oppii elämään kun muutakaan vaihtoehtoa ei ole. Oppii tietämään mitä ei kannata syödä. Käymään suihkussa heti liikkumisen jälkeen. Välttämään saunaa ja olematta kuumassa suihkussa pitkään. Syömään vitaamiininsa, juomaan vetensä ja nukkumaan tarpeeksi. Oppii olemaan poikkeamatta liiaksi niistä hyväksi havaituista kosmetiikkatuotteista.Juuri muutama viikko sitten ajattelin, että saan olla onnellinen että olen selvinnyt näin pitkään näin vähillä iho-ongelmilla. Ja sittenhän se taas alkoi. Oikean puoleisen silmän alle tuli punainen viiru. Iho oli siltä kohdin erittäin kuivaa, eikä auttanut mikään rasva. Silmänympärys oli varsinkin aamuisin turvonnut ja punoitti ja koski koko päivän. Minulla ei oikeasti siis normiolosuhteissa ole tuollaista yläpuolella olevan kuvan poimua/ryppyä silmän alla (kaikki tämän postaukset kuvat otettu lauantaina). Vaikkei punoitus näissä kuvissa niin hyvin näykään, kertonee jotain se että viime viikolla eräs asiakas töissä kysyi miksi näytän jotenkin niin raihnaiselta.


Muutaman viikon rasvailujen jälkeen jouduin turvautumaan lääkäriin (myös suupielet alkoivat aueta) josta sain vähän tujumpaa rasvaa, Protopicia. Se on kuulemma se rasva jolla ihottuma sitten lähtee jos se ei millään muulla lähde. Voin kertoa, että polte silmänympärysiholla on tälläkin hetkellä tuon rasvan ansiosta aikamoinen, mutta eipä tässä muukaan auta kuin käyttää sitä.


Kädestä otetuissa kuvissa näkyy tämä noiden kolmen sormen ja niiden välissä oleva ihottuma joka minulla on ollut vuosikausia. Sekin paheni taas yks kaks. Iho on kuiva, haavoilla, näppylöillä ja kutisee öisin. Muissa sormissa tai toisessa kädessä ihottumaa ei ole.

Syy, miksi ihottumat taas yks kaks pahenivat, on mysteeri. Se voisi liittyä kai stressiin. Ilmojen muuttumiseen  ja lämmityskauden aloittamiseen. Toivottavasti ei ainakaan uuteen allergiaan!

10 kommenttia:

 1. Meillä lapset ovat atoopikkoja. Tai vanhempi on asiasta saanut ihan diagnoosin, mutta nuoremman olen ihan itse diagnosoinut. Kummallakin kuiva iho on alkanut vaivata noin puolivuotiaana. Alkuun vanhemman kanssa oli vaikeaa, kun atopia oli mulle täysin uusi tuttavuus, eikä oikein tiennyt mitä pitäisi tehdä.

  Oikeiden rasvojen löytyminen on ollut helpotus. Meillä lotrataan Apo Basen Oily Cremellä 1-2 kertaa päivässä. Sillä on vanheman iho pysynyt ihan hyvänä, kunhan muistaa joka päivä rasvata. Yhdenkin jos jättää väliin, niin kierre on valmis ja tarvitaan viikon kuuriluontoisesti Sibicorttia.

  Meillä mies kärsii varsinkin talvisaikaan ihon kuivumisesta, mutta emme häntä atoopikoksi diagnosoisi. Pärjäähänhän ilman suurempia rasvauksia. Mulla ei ole koskaan ollut mitenkään erikoisen kuiva iho. Aika normaali. Mutta mulla on niitä ihottumia! Lapsesta lähtien olen ollut äärettömän allerginen nikkelille, mutta raskauksien myötä (tai enhän mä oikeasti tiedä johtuuko ne niistä) minulle on ilmennyt muitakin allergioita (isotiatsolinoni ja epoksihartsit) ja ihon yliherkkyyttä. Viimeisen vuoden olen paininut vasemman käden etu- ja keskisormen kutinasta, kuivuudesta, vesikelloista, haavoista yms. Tämä ilmeni koko ajan kierteenä. Kertaakaan vuoden aikana sormet ei parantuneet. Kävin pari viikkoa sitten taas ihotautilääkärillä sormistani. Ohjeeksi sain levittää korttisonivoidetta kaksi kertaa päivässä sormiin niin kauan, kunnes iho on terve. Toisena, vähän radikaalimpana hoitomuotona käski lääkäri lopettaa kaikkien pesuaineiden ja nesteiden käytön. Tai siis ainakin niin, ettei nämä kaksi sormea saa olla kosketuksissa niihin. Tämän lisäksi useita rasvauksia ja voidepesuja. Nyt pari viikkoa tätä kuuria takana ja iho alkaa ihan oikeasti parantumaan! Lääkärin mukaan ihoni on paikallisesti niin ärtynyt, että jopa herkkäihoisten pesunesteet (joita joudun muutenkin käyttämään isotiatsolinoniallergian takia) aiheuttaa ärsytystä ja tämän kyseisen reaktion.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on allergioita/yliherkkyyksiä tullut raskauksien aikana lisää. Uskon siis itse että raskaudella on jotain tekemistä tämän asian kanssa.

   Oily cremeä käytän itsekin naamaan kaksi kertaa päivässä, mutta nyt se ei auttanut yhtään. Siis iho oli edelleen todella kuiva tuosta silmän alta, vaikka se pinta oli tavallaan ihan kiiltävä siitä rasvaamisesta. Tämä protopic on nyt sitten 2 päivässä alkanut onneksi auttaa.

   Tuo sormi-ihottumasi kuulostaa ihan samalta kuin tämä minunkin. Minulla paranee kortisonilla kyllä mutta kun pidän taukoa kortisonista, se palaa aina sitten takaisin. Kesällä se oli pitkään aika hyvänä ilman kortisoniakin mutta nyt on taas pahentunut ja viime yön jäljiltä ihan rakkuloilla. Taidan kokeilla protopicia myös sormiin. Ja siirtyä ainakin talveksi taas pesunesteissä hajuttomiin ja värittömiin. Naamanpesuaine sitä jo onkin, hiukset olen pessyt lasten shampoolla.

   Meidäv Viivillä ei ihottumat tahdo pysyä kevättalvella kurissa edes säännöllisellä rasvaamisella. Pahimmat tulee ranteisiin jotka on siis ihan vereslihalla välillä sekä polvitaipeisiin. Meille on lääkäri määrännyt sinkkivoidekääröjä. Ovat paitsi kalliita, myös todella epäkäytännöllisiä ja niistä saatu hyöty on aika pieni hintaan nähden. Mutta onhan niissä se hyvä puoli että kun ensin laittaa ne kääröt ja sitten päälle tavalliset sideharsokääröt ettei lakanat sotkeennu, ei lapsi pääse yöllä raapimaan itseään. Aamulla sitten täytyy purkaa kääröt ja suihkuttaa tyttö koska se rasva mitä kääröistä jää, ei imeydy kunnolla ja on kaikki muuten vaatteissa.

   Palatakseni vielä niihin sormiin. Voisin itsekin kokeilla tuota ettei mikään pesuaine koskisi niihin ärtyneisiin sormiin. Töissä joudun käsitellä rahaa sekä lämpöpaperinauhaa jossa on ilmeisesti kaiken maailman myrkyt. Kassalla työskentely vaan ei hanskat kädessä oikein onnistu.

   Poista
 2. Täällä myös yksi atoopikko. Monet rasvat ja lääkkeet kokeiltu vaihtelevin tuloksin. (Myös Protopic, jonka käytön jouduin raskauduttani lopettamaan ja raskauden jälkeen ei ole ollut tarvetta käyttää.) Pahimman ihottuman jyllätessä jätin sokerin ja vehnän pois ruokavaliosta. Nokkosihottuma katosi parissa päivässä. Suosittelen kokeilemaan. Paljon hyviä rasvoja eli öljyjä ruokiin. Itse olen käynyt parina talvena valohoidossa Iho- ja allergiasairaalassa ja se on tuonut apua kylmimpään ja kuivimpaan talveen. Osallistuin 2,5 vuotta sitten myös Iholiiton ilmastokuntoutukseen, joka jäjrestettiin Kanarialla. Suosittelen hakemaan heti kun elämäntilanne on sellainen, että pystyt sinne pariksi viikoksi lähtemään. Aurinko, ammattilaisten ohjeet, neuvot ja vertaistuki oli korvaamatonta. Pidämme edelleen muiden atoopikkojen kanssa yhteyttä ja näemme aina silloin tällöin. Tsemppiä inhottavan vaivan kanssa elämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun ruokavaliossa on muutenkin vähänlaisesti vehnää ja sokeria. Lähinnä vain viikonloppuisin. Mutta kiitos vinkistä, minäpäs kokeilen tyystin vehnätöntä ja sokeritonta heti huomisesta alkaen. Suupieletkin kun on auki ja tuntuu että kun eilen söin pullaa niin se vain paheni.

   Poista
 3. Tutulta näyttää! Mulla vielä koristeena kakussa sormen päiden iho, joka halkeilee kipeiksi ja syviksi railoiksi kuivumisen vuoksi.... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tuo vaiva on kantapäissä, ja tuntuu ettei mikään rasva auta. Ja sit niihin railoihin jää nöyhtää sukista, äääk-

   Poista
 4. Täällä myös atoopikko, kaikki kertomasi oireet löytyvät! :( kesällä ei juuri mitään ole, mutta nyt taas ilmojen viiletessä alkavat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan osaa :/ Ei ole kiva vaiva. Tänäänkin mietin uskallanko värjätä edes hiuksia kun naamassa ihottumaa.

   Poista
 5. Mulla on myös ollut samankuuloista ihottumaa välillä sormissa nyt varmaan kymmenen vuoden ajan. Kesällä ei yleensä ole oireita, mutta talvea kohti pahenee. Mulla parhaiten on auttanut reseptirasva Elocon, jonka kanssa muutoksen parempaan näkee parissa päivässä ja ihon parannuttua ihottuma pysyy hetken poissa. Hydrocortison on auttanut hitaasti ja ihottuma tulee nopeasti takaisin.

  Tsemppiä tulevaan talveen teidän perheen atoopikoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eloconia multa löytyykin kaapista mutta hoksasin laittaa sitä tuohon käteen vasta kun yksi meidän asiakas sitä suositteli ja se tosiaan toimii!

   Kasvojen alueen rutikuivaa ihoonkin löytyi syy. Onhan mun iho tosiaan kuiva, mutta aloin kesällä käyttää hajustamatonta talkkia mineraalipuuterin sijaan. Kesällä se on ihan loisto ratkaisu, toimii puuteria paermmin mutta näköjään syksyllä imee ihosta liikaa kosteutta. Eli siirryin takaisin puuteriin ja nyt on naamankin iho pikkuisen paremmassa kunnossa.

   Poista

Kiitos, ilahdun kommenteista :)